La meua activitat al blog. APRENDRE A MIRAR

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquí tens dues imatges. S’assemblen bastant no?. Doncs entre ambdues hi ha més de 2000 anys de diferència.

Totes dues són al·legories i representen un accident geogràfic de la Natura. (Averigua el significat d’al·legoria)

El primer que et demane és que et fixes molt bé i intentes esbrinar quina és el model que va servir d’inspiració per a l’altra…….Quina has dit? l’esquerra…..la dreta?.

 

 

 

 

 

 

 

Bé, si has apostat per l’esquerra ho has encertat. Sols calia aplicar la lògica: Una (l’antiga) està en un museu i l’altra encara està en actiu.

Ara et diré cadascuna a quin moment pertanyen. La primera (A) correspon al període Hel·lenístic de l’art grec (segle III aC) i l’altra (B) és contemporània (segle XIX).

A continuació ens caldrà identificar cadascuna de les obres.

 • (A) Al·legoria del Nil
 • (B) Al·legoria del Túria

També caldrà averiguar on es troben a l’actualitat.

 • (A) MUseus Vaticans. Roma
 • (B) Plaça de la Mare de Déu. València

(Com veieu us done jo mateix les solucions, però altres vegades, caldrà que ho treballeu vosaltres)

Ara ens toca fer una breu descripció de cadascun dels elements que hi apareixen a l’obra primigènia, i com després són reinterpretades en l’obra contemporània.

 • L’ancià barbat, reclinat i coronat, és una figuració del pare Nil, el gran riu que recorre Egipte.
 • Aquest ancià està recolzat sobre una esfinx (caldrà averiguar que representa aquesta figura mitològica), que simbolitza Egipte i referma l’al·legoria de la identificació i localització geogràfica del riu.
 • Al seu darrere es troba la cornucòpia o corn de l’abundància, d’on brollen tota mena de fruits i riqueses què gràcies al riu Nil produeix l’agricultura egípcia. Ja Heròdot deia “Egipte és un present del Nil”. (Seria interessant averiguar l’origen de la cornucòpia).
 • Jugant amb l’ancià (i aquest no s’enfada, encara que l’emprenyen) hi ha tota una plèiade d’infants. Són els putti o amorets. Simbolitzen els diferents braços del delta del Nil quan aquest vessa les seues aigües a la Mediterrània.

 

 Ara, intentem analitzar l’obra contemporània, sempre buscant el paral·lelisme amb l’obra primigènia i averiguant com la tradició al·legòrica clàssica s’ha anat adaptant en el temps i l’espai

 

 En el monument valencià, ens apareix també una gran figura masculina reclinada, encara que amb una barba més curta i sense corona, que és la personalització del riu Túria (clar, la comparació entre el pare Nil i el rebesnet Túria és evident -en tots els aspectes).

També hi porta la cornucòpia, fent referència als dons que el riu i les seues aigües aporten a l’horta de València (si és que encara queda horta).

Ens apareixen voltant la figura central, una sèrie d’escultures femenines, de bulto redó, completament nues, amb pinta i vessant aigua amb un càntir (dues qüestions ens caldrà aclarir). La pinta dels cabells està lligada a la indumentària tradicional femenina, fet que ens ajuda a localitzar geogràficament l’al·legoria; i l’altra, -és evident que la força del Túria no ha permés desenvolupar un delta com a Egipte- les figures femenines, representen les séquies escampades per tot el terme de la ciutat i distribueixen l’aigua fins l’horta. (Us caldrà averiguar quantes séquies hi ha i el seu nom).

 

Bé, una vegada aclarit i feta la comparació, espere que quan passeu per la plaça de la Mare de Déu de la ciutat de València, no sols es fixeu on poseu els peus (ai els gossets), sinó també es pareu a contemplar l’espai urbà que us envolta.

Anuncis

1 comentari

Filed under odioses comparacions

One response to “La meua activitat al blog. APRENDRE A MIRAR

 1. elcordemedea

  Molt bonica, l’activitat. En aquest món de presses, és fantàstic que algú ens ensenyi a aturar-nos a observar el que ens envolta i a veure-ho d’una altra manera.

  Marta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s